Projectiedoek

Wanneer u van plan bent om een projectiescherm aan te schaffen, is het zeer belangrijk om te kijken naar het projectiedoek. Een aantal belangrijke zaken zijn onder andere de gain-waarde en de spanning van het projectiedoek. We leggen u graag uit waar je op moet letten in het vervolg van deze tekst. Tevens verkopen we bij Kingpin Screens geen losse doeken, maar wel prachtige schermen met projectiedoeken van de hoogste kwaliteit.

Gain-waarde van een projectiedoek

De zogenoemde gain-waarde van een projectiedoek staat voor de lichtopbrengst van het scherm, dus hoeveel licht wordt er terug gereflecteerd van het scherm. Een aantal jaren gelden waren de lampen in de projectoren en beamers veel zwakker dan op de dag van vandaag. Daarom konden er projectiedoeken gebruikt worden met een hoge gain waarde. Hoe hoger de waarde van de lichtopbrengst des te zwakker zou de beamer moeten zijn.

Het voordeel was dat het beeld over het algemeen helderder werd, maar aan de andere kant werden de beelden ook weer te fel. Dit had tevens ook een effect op de kijkhoek, deze werd steeds smaller. In het principe konden mensen die aan het einde van de bank zaten niet zo goed genieten van het beeld als degenen die in het midden zaten.

Tegenwoordig zijn de projectoren en beamers veel krachtiger en is de gain warde van het scherm geen groot probleem meer. De meeste projectiedoeken hebben eerder een gain waarde van 1.0 (absoluut neutraal) of 1.1. Er zijn ook schermen die reflectie verminderen, dat zijn grijze schermen. Deze grijze schermen hebben een gain waarde van 0.8, dat houdt dus in dat ze de reflectie verminderen met maar liefst 20%. De grijze schermen waren zeer populair tussen 2003 en 2005, maar nu de meeste projectoren en beamers een verbeterd contrast hebben, zijn deze schermen niet zo populair meer.

Gespannen projectiedoek

Bij de zogenaamde span schermen (ook wel tab tension screens genoemd) is het scherm voorzien van een gespannen projectiedoek. Niet alleen voorkom je vouwen en golvende stukken, maar een gespannen projectiedoek verweert zich veel beter tegen temperatuurverschillen en vochtigheid. Deze serie met schermen is dan ook ideaal voor op kantoor of prima in te zetten als scherm voor een thuisbioscoop. Dankzij de spanning krijg je minder snel te maken met slijtage en profiteer je van een optimaal en vlak projectiedoek.